twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Voedselvertering en ontlasting


De meeste mensen met CF hebben last van hun darmen. Dat komt vaak tot uiting in buikpijn.

Omdat het slijm in de darmen taai is en omdat de alvleesklier niet goed werkt, is nogal eens sprake van vettige, stinkende en brijige ontlasting. De ontlasting blijft daardoor vaak aan de toiletpot plakken. Deze vettige ontlasting kan ook een reden voor buikpijn zijn.

Obstipatie

Door het taaie slijm kunnen kinderen met CF direct na de geboorte soms geen ontlasting produceren. Dit wordt door artsen een 'meconium ileus' genoemd. In sommige gevallen moeten baby’s een paar dagen na hun geboorte hieraan geopereerd worden. Soms kunnen kinderen ook met klysma’s geholpen worden.

Bij oudere kinderen en bij volwassenen met CF kan ook obstipatie (verstopping) optreden. Vaak lukt het met extra drinken, een laxeermiddel of met darmspoelingen om de ontlasting weer op gang te brengen. In ernstige gevallen spreek je van een 'distaal intestinaal obstructie syndroom of DIOS'. Dit probleem komt niet vaak voor en als het voorkomt, is dit meestal bij oudere kinderen en volwassenen. Zij hebben dan voornamelijk buikpijn in de rechter onderbuik. Soms moet deze ernstige verstopping met een operatie worden verholpen.

Opname calorieën, voedingsstoffen en vitamines

Omdat met de ontlasting ook vet verloren gaat, is de opname van calorieën, voedingsstoffen en vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) beperkt. Deze voedingsstoffen zijn op de kinderleeftijd belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Op volwassen leeftijd zijn deze voedingsstoffen nodig om lichamelijk in een goede conditie te blijven en om minder last van infecties te hebben. Mensen met CF moeten daarom vaak proberen meer calorieën binnen te krijgen. Dat kan oplopen tot anderhalf keer zoveel calorieën als dat een gezond mens nodig heeft.