twitter facebook youtube instagram shop mail newsletter

Voortplantingsorganen


Zowel bij mannen (de testikels of teelballen) als bij vrouwen (ovaria of eierstokken) kunnen de geslachtsklieren aangetast zijn of raken. Dit kan een obstakel zijn als er een kinderwens is.

Mannen

De zaadleiders verbinden de bijballen met de prostaat en de penis. Bij mannen met CF zijn de zaadleiders meestal niet goed aangelegd. Hierdoor zal tijdens een zaadlozing geen zaad naar buiten kunnen komen. Het zaad dat mannen aanmaken is overigens wel gezond, maar blijft dus een periode in de ballen totdat het wordt afgebroken. Mannen met CF kunnen vrijwel nooit op een natuurlijke wijze kinderen verwekken. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden bij CF en kinderen krijgen.

Vrouwen

Bij vrouwen is het slijm van de baarmoedermond taaier dan normaal waardoor het sperma moeilijker in de baarmoeder kan komen. De verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen met CF kan nog een andere reden hebben, extra aandoeningen zoals CF-gerelateerde diabetes kunnen een zwangerschap bemoeilijken. Overigens betekent dit niet dat vrouwen met CF niet vruchtbaar zijn en zal er dus, wanneer er geen kinderwens is, wel voor anticonceptie gezorgd moeten worden. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden bij CF en kinderen krijgen.

170213_voortplantingsorganen.png