Kinderen met CF gezocht voor testen game

logo.1.png


Ben jij tussen de 6 en 12 jaar, heb je Cystic Fibrosis en houd je van gamen? En lijkt het je wat om als eerste een nieuw computerspel te testen?

De NCFS geeft 10 jaarlicenties weg van de game Wind Tales. Wind Tales is speciaal ontwikkeld voor kinderen met CF en laat je op een leuke manier ademhalingsoefeningen doen. Je device is een aangepaste spirometer, waarmee je een karakter allerlei spannende avonturen laat beleven.

Na jaren van ontwikkeling, testen en trials, gaan in het voorjaar van 2018 de eerste 100 kinderen het spel spelen. Maar de NCFS heeft nu al 10 jaarlicenties van het spel beschikbaar. Je krijgt een tablet, het spel en alle bijbehorende devices om het spel te spelen. In ruil hiervoor maak je een videoreview van de game, waarin jij vertelt wat je van het spel vindt.

De kinderen die het spel mogen testen hebben inmiddels persoonlijk bericht gekregen. 

banner_windtales.jpg


Waarom Wind Tales?

Voor kinderen en volwassenen met CF zijn ademhalingsoefeningen belangrijk. Het correct uitvoeren van de oefeningen helpt bij het voorkómen van longontstekingen. In de praktijk zijn de oefeningen vaak lastig vol te houden omdat ze eentonig zijn. Wind Tales maakt deze oefeningen leuk. De game werkt op een tablet in combinatie met een gamecontroller (een spirometer) die je om je nek draagt. Zo kun je met beide handen én je adem gamen.

Niel Vredeveldt, ontwikkelaar van de game, legt uit: “De techniek van de game kan nog zo goed zijn, maar een allesbepalende voorwaarde is: het moet leuk zijn! Het spel moet er goed uitzien, het moet hygiënisch werken en makkelijk in gebruik zijn. In de trials zien we dat dat is gelukt. Sommige ouders en kinderen zijn zo enthousiast dat ze de game direct willen hebben om thuis te spelen. Ook vakexperts erkennen het product en dat geeft ons vertrouwen dat Wind Tales zorgverleners, kinderen en ouders voor de lange termijn gaat ondersteunen”.

banner03.jpg


Resultaten van onderzoek met proefpersonen

Momenteel loopt er een klinische trial in het UMC Utrecht waarin deze nieuwe vorm van training getest wordt. De eerste resultaten lijken veelbelovend. De definitieve resultaten van dit onderzoek worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

De ontwikkeling van Wind Tales is het resultaat van de inzet van professionals, technologische ontwikkeling, financiering en betrokkenheid van de patiënten en ouders: NCFS, UMC Utrecht, Radboudumc, Schneider Children’s Medical Center, Demcon, Topicus, RVO, Ministerie van Economische Zaken, Provincie Limburg, Vodafone en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

banner01.jpg
productwt.jpg